duminică, 19 iunie 2011
Mama, mira!
De la o vreme, fiecare femeie incepe sa constientizeze ca nu mai este chiar o pustoaica. Daca nu si-a acceptat inca modul in care arata si propria personalitate, probabil ca din acel moment va incepe sa o faca. Asta daca nu se amageste pentru totdeauna.
Pentru femeile care isi doresc copii, acesta va fi momentul in care vor privi cu jind la momentele de afectiune manifestate de celelalte mame pentru copiii lor, se vor uita la carucioare, la jucarii, la scaune pentru masina si vor jura ca ele nu vor proceda precum mamele care au un comportament ciudat fata de copii lor pe strada.
Pentru mine, de exemplu, fumatul langa copiii este o adevarata crima. Nu am prea multe de spus impotriva celor care fumeaza, fiecare isi distruge organismul asa cum vrea. Dar sa-ti silesti copiii sa fumeze 70% din ceea ce fumezi nu este corect. Lasa-l sa faca singur alegerea asta, atunci cand va constientiza pe deplin ce inseamna acest lucru. Sa-ti tii copilul pe umeri si sa ai tigara aprinsa in gura e o imbecilitate, indiferent daca esti sau nu in spatiu deschis. Sa ai copilul in carucior si sa fumezi nu e un lucru mai breaz.
Sa-i dai unui copil sub un an 200 ml de suc acidulat cand ai apa pe masa este iarasi o problema. Unora le trebuie cursuri pentru a fi parinti sau pentru a fi responsabilizati. Bauturile carbogazoase sunt destul de nocive si pentru un adult, daramite pentru un copil care are un volum al stomacului atat de mic. In momentul in care am vazut la o terasa o mama facand aceast lucru i-am spus lui Adrian sa ma traga de-o ureche daca s-ar intampla vreodata sa fac acest lucru.
Probabil ca multe dintre "ce am sa fac" si "ce nu am sa fac" cand voi fi mama se vor schimba. Sau poate nu, pentru ca am avut amandoi destul timp sa ne gandim la asta. Dar am inceput sa am infatisare de mama. Prietena mea, A., imi spunea mereu ca sunt mamoasa. Acum, de cate ori iesim la plimbare si suntem intr-o zona extrem de fotografiata, doar daca sunt langa sotior acesta este solicitat sa faca si altora fotografii.
Mai zilele trecute eram in supermarket, examinand niste branzeturi. Si m-am trezit trasa de mana de-o fetita care imi arata nu stiu ce crema de branza. Pana sa se dezmeticeasca, imi bagase deja in fata ochilor produsul si imi spusese "Mama, mira!". I-am zambit si m-am uitat in jurul meu ca s-o identific pe mamica, imbracata asemanator cu mine si cu usoare asemanari fizice. Si mi-am amintit de momentul in care, la plimbare cu parintii mei prin Mamaia, am prins mana unui strain si am mers cu el de mana pentru o bucata de vreme, pana am ridicat capul sa spun ceva si m-a intampinat o fata zambitoare cu mustata(tata nu a purtat mustata in viata lui). Momentul acela de panica este greu de uitat. La fel si zambetul si usurarea de a-ti regasi parintii la un pas departare.
Acea fetita m-a facut sa retraiesc si sa simt cu toata intensitatea momentul acela indepartat din copilaria mea. Clipe nepretuite pe care le-am trait din nou, de aceasta data pentru prima data din perspectiva necunoscutului amabil. Oare sa-mi cumpar o mustata?
vineri, 17 iunie 2011
Copii in Spania
Sa ai un copil in Spania poate aduce neobisnuit de multe avantaje pentru acel copil. Sa ai un copil in Catalunia iti poate aduce si niste dureri de cap suplimentare, mai ales ca la scoala se vorbeste catalana si este aici limba oficiala de studiu, pe langa spaniola.
Avand in vedere ca majoritatea cuplurilor care au copii au trecut de prima tinerete si aici perioada de "incercari" este de un an, guvernul spaniol incurajeaza natalitatea inclusiv prin investitii majore in programul de fertilizare in vitro. Acest fapt este benefic si pentru tara si pentru cuplu, prin sistemul de asigurare/coasigurare de sanatate statul suporta o parte din cheltuieli. Asa se face ca numarul de gemeni pe care-i vedem pe strada este cu muuuult mai mare decat in Romania si ne face sa speram ca exista o sansa si pentru gemenii pe care mi-i doresc.
Numarul de parcuri pentru copii este impresionant si, foarte important, primariile incearca sa faca fiecare parc pentru copii unic, oferind cat mai diverse si neasteptate forme de zbenguiala. Nu de putine ori am regretat ca nu am varsta si greutata pentru a profita de unele minunatii. Le pune la bataie imaginatia in zeci de feluri.
Chiar daca programul de scoala este mai lung decat in Romania si numarul de activitati extrascolare mai mare, vacantele sunt aici un exemplu prin numarul de activitati, targuri si evenimente disponibile pentru copii. Un copil care are unde sa-si elibereze energiile este mult mai fericit si multe dintre activitati ii implica si pe parinti. N-am auzit pana acum fata vecinilor urland, tipand sau plangand. Nici in parcuri nu i-am auzit urland. Singura galagie pe care o aud in vacante, la sfarsit de saptamana sau dupa ora 5 sunt cantecelele sau strigatele de joaca. Nici pe ceilalti copii din zona nu i-am auzit vreodata sa utilizeze strigatele acelea care implica de obicei pedepsele sau rasfatul precum prin Romania. Poate ca am avut noi noroc sau poate se poate face educatie si in alt fel.
Cu tot numarul mare de activitati disponibile, unul din patru copii spanioli este obez. Acest lucru este surprinzator intr-o tara in care oamenii fac sport si la varste inaintate. Nu de multe ori am vazut oameni peste 70 de ani alergand, mergand cu bicicleta, pe role sau chiar facand plimbari alerte. Foarte putini au gabaritul depasit si asta ne-a facut sa acordam mai multa atentie miscarii. Plimbarile de cateva ore au devenit obisnuinta si pentru noi.
Acest stil de viata a adus insa si presiuni suplimentare pentru copii si adolescenti. A crescut numarul celor care sufera de diferite afectiuni articulare sau care sunt nevoiti sa ajunga la interventii chirurgicale. Deloc surprinzator, majoritatea sunt "fotbalistii lui tata". Pentru o tara care a castigat Cupa Mondiala si pentru un club care a jucat foarte bine in ultima perioada, nu-i greu de ghicit cauzele.
As vrea sa am un copil aici? Da! Ar fi si un avantaj o perioada mai mare de lucru inainte pentru a primi bonusul acordat de stat. Si faptul ca nu trebuie sa dai mita la femeia de servici care da pe jos si schimba asternuturile, la portar, la asistente, la moasa, la anestezist, la doctori, la asistente sau la orice om cu care intri in contact intr-un spital. In plus, daca doresti musai, poti cere cetatenia spaniola pentru copil dupa un an, facand dovada ca ai locuit impreuna cu copilul in Spania in toata aceasta perioada. Acest lucru nu are de a face cu alocatia, insa nu stiu inca daca acordul in privinta dublei cetatenii a fost semnat intre Romania si Spania. In caz contrar trebuie sa alegi o singura cetatenie.
joi, 9 iunie 2011
Ce postam la status
Nu o singura data mi s-a intamplat sa raspund la un status sau sa fiu cat pe ce sa raspund la statusul cuiva inainte de a citi si restul comentariilor. Atunci cand postezi ceva poti macar sa te asiguri ca e relevant pentru mai multa lume. Daca vrei sa te adresezi unei singure persoane sau unui grup anume seteaza optiunile astfel incat doar acea persoana sa vada statusul tau.
Cum faci asta: mergi pe pagina ta, scrie statusul pe care vrei sa-l postezi. Inainte de a-l publica selecteaza optiunile de publicare. Se deschide fereastra de mai sus. Selectezi persoana/grupul caruia te adresezi. Si finalizezi actiunea.
Nota: merge foarte bine sa folosesti aceasta optiune de 1 Aprilie pentru un prieten care stie de gluma. Postezi(vizibil doar pentru el/ea) un secret pe care ai jurat sa nu-l dezvalui. Si astepti reactiile.
Asadar: daca intentionezi sa scrii ceva ironic doar pentru o anumita persoana, faci o gluma pe care nu o inteleg decat doi oameni din toata lista sau pur si simplu te plictisesti, mai bine te abtii sau folosesti optiunile. Altfel, eu si ceilalti care mai aruncam cate un ochi la ceea ce scrii(doar pentru asta se presupune ca scrii!) vom comenta intr-un fel sau altul daca stelele sunt asezate intr-o anumita combinatie, daca suntem in buna dispozitie sau daca ne plictisim si noi de partea cealalta a unui alt monitor, de exemplu.
Cand postezi pentru toata lumea, imagineaza-ti ca multi iti vor raspunde. Si s-ar putea sa nu ne intereseze:
- starea vremii. Pentru asta exista meteo si aplicatii online, nu vrem sa luam painea de la gura metereologilor.
- cat de grozav(a) este noul tau iubit(a). Status de genul "XY este grozav(a). Il(O) iubesc!" sunt jalnice. Pisicile mele sunt grozave! E adevarat pentru mine, dar nu intereseaza pe nimeni.
- ce fac membrii familiei tale. Nu ma intereseaza daca a obtinut marirea de salariu pe care si-o dorea de jumatate de an. Poti foarte bine sa le spui acest lucru doar prietenilor comuni. Sunt sanse mari ca eu sa nu-l cunosc pe fratele tau, pe varul de-al doilea dupa matusa de pe tata sau chiar pe parintii tai.
- daca ai ceva care te-a incantat, spune macar de ce si cum. "Ma doare capul" nu e interesant. "Ma doare capul dupa cheful monstru de aseara de la ziua sefului" este intr-adevar interesant, mai ales intr-o zi de luni(lucratoare). "Ziua de ieri a fost grozava" este un exemplu la fel de prost. N-am fost acolo ca sa stiu de ce a fost ziua ta grozava!
Sunt multe alte exemple si probabil unele sunt mai relevante decat altele in functie de grupul de prieteni pe care-l ai sau caruia te adresezi.
Imi place sa interactionez cu prietenii mei, dau atentie la ceea ce postezi la status. Inteleg ca e vorba de starile tale de spirit si ma bucur ca le imparti cu mine. Imi place sa vad ca si altii se bucura(sau nu) de un meci de fotbal, de cafeaua de dimineata, de ciresile dupa urechi, de ghidusiile unei pisici sau de o bere buna. Dar nu te astepta sa pui ceva generic, sa raspund si apoi sa spui ca nu mi te-ai adresat!
Daca-i la statusul tau, daca pot vedea ce ai scris, atunci pot presupune ca partial(sau total) mi te-ai adresat. Stiu ca sunt mai multe optiuni decat te-ai fi gandit, dar, daca nu stii sa le folosesti, gandeste de doua ori inainte sa postezi.
Cele mai bune idei
Cele mai bune idei vin inainte de a adormi. Ai gasit pozitia perfecta in care obtii maxim de comfort de la corpul tau, patura sta exact asa cum trebuie, temperatura e perfecta, nici o lumina nu-ti tulbura pleoapele, nici un sunet nu trece de starea ta de bine si atunci... te loveste ideea geniala! Ideea perfecta pentru a o impartasi cu sotul, cu prietenii, cu necunoscutii de pe blog.
Si mai rau este ca ajungi sa o formulezi atat de perfect incat iti pare rau ca nu ai un carnet langa pat. Sau te-ai putea ridica sa notezi ideea in agenda, riscand sa pierzi momentele perfecte in care corpul tau e pe aceiasi lungime de unda cu universul.
In momente ca astea mi-as dori sa am la indemana cristale riduliene care sa inregistreze in mod automat gandurile mele, la fel cum se intampla in seria Dune a lui Frank Herbert. Daca viitorul imediat ar pune la dispozitie un dispozitiv care sa inregistreze gandurile doar printr-un act de vointa si fara a implica eforturile si asa reduse ale prezentului, mai ca m-as oferi voluntara.
miercuri, 8 iunie 2011
Si altii o comit
Multa vreme s-a vorbit de Costel Busuioc la fel cum vorbesti de o mare revelatie muzicala si ca o baza pentru faptul ca romanii au talente si valori si nu stiu sa le foloseasca. Daca doar romanii o comit, atunci cum de a ajuns Maya Wirz sa conduca 13 ani un autobuz in Elvetia cu asa o voce? Pana la urma e vorba de Elvetia, tara care are posibilitati materiale de invidiat.
A participat la un concurs de talente - “Die grössten Schweizer Talente” (Elvetienii au talent)- si abia apoi Sony i-a oferit un contract. Puteti citi intreaga poveste aici.
Data viitoare cand mai faceti comparatii, intelegeti ca se mai intampla si la altii, din diferite motive. Oamenii nu ajung intotdeauna sa foloseasca la maxim darurile cu care i-a binecuvantat natura sau atunci cand isi doresc sa o faca. Dar pot fi fericiti si altfel. Si pot sa munceasca si altfel pentru a-si castiga existenta. Sa te bucuri de ce ai poate fi un dar la fel de mare!
duminică, 5 iunie 2011
Banca Sfantu Duh
Mi-au trebuit si mie cateva momente ca sa procesez informatia. Dar chiar exista: Banco Espírito Santo S.A., Sucursal en España. Si Ronaldo este vedeta care apare in clipul promotional.
Dar asta nu este de ajuns sau va simtiti derutati, atunci nu ezitati sa beti o bere Alhambra. In timp ce o savurati sau dupa puteti canta "Aleluia". Cel putin asta da de gandit reclama.
Dupa ce terminati cu banca si berea, puteti sa urmatiti cu interes un serial politist a carui actiune are loc in Nueve York. Ma intreb daca Nicolas Cage devine Nicholas Jaula, un fel de Nae Cusca in romana.
Dar asta nu este de ajuns sau va simtiti derutati, atunci nu ezitati sa beti o bere Alhambra. In timp ce o savurati sau dupa puteti canta "Aleluia". Cel putin asta da de gandit reclama.
Dupa ce terminati cu banca si berea, puteti sa urmatiti cu interes un serial politist a carui actiune are loc in Nueve York. Ma intreb daca Nicolas Cage devine Nicholas Jaula, un fel de Nae Cusca in romana.
sâmbătă, 4 iunie 2011
Viata in reclame
Un slogan are puterea de a te influenta, chiar si inconstient. Daca nu la nivel de cumparator, atunci la alte nivele, pe care le percepi(sau nu) mai tarziu. Pentru mine, reclamele reprezinta o ocazie nemaipomenita de a invata spaniola: se repeta, unele folosesc slogane deja cunoscute, sunt amuzante sau imi pun imaginatia la treaba.
Ce am invatat pana acum:
- "Compartida, la vida es más" - atunci cand o imparti cu altii, viata e mai frumoasa. Campanie desfasurata de Movistar. Chiar daca nu e chiar din campania actuala, puteti sa va faceti o idee cu un clip mai vechi care mi-a placut:
- "Cuida de ti" - ai grija de tine. Cine altcineva decat Garnier, daca mai era nevoie sa mai spun.
- "Disfrutate" - enjoy it - bucura-te. Verbul asta e atat de folosit in reclame incat e mai mult decat un cliseu. Bucurate-te de un nou plan financiar, de o noua masina, de cereale, dulciuri si cate si mai cate.
- "Tiempo de verano", folosit in clipul publicitar pentru produse de plaja al El Corte Ingles alaturi de "Summer time". Pentru ca spaniolii nu prea stiu engleza si pentru ca merge. Probabil ca in romana ar suna teribil sa traduci intr-o reclama altfel decat "magia verii", dar asa o sa ajungem sa avem generatii tampite daca legea titrarii filmelor se aproba.
vineri, 3 iunie 2011
Atacul castravetilor
Campania de imagine pentru promovarea castravetilor spanioli are un clip foarte interesant si un slogan pe masura: "Estamos contigo, pepino!" Asa am reusit si eu sa invat foarte bine cum se spune castravete in spaniola. Desi tot sunt reticenta fata de legumele care nu se pot gati.
Puteti accesa pagina televiziunii de aici(de unde am postat si imaginea de mai sus). Mai jos aveti si clipul:
Etichete:
campanie imagine,
castraveti,
Spania
joi, 2 iunie 2011
Castraveti spanioli buni, castraveti germani rai
Cand a fost cutremur in sudul Spaniei lumea s-a aratat nitel ingrijorata. Asta pana le-am spus ca nu stiu de nici un cutremur, am dat drumul la televizor si am vazut ce s-a intamplat in localitatile afectate.
Acum am primit sfat sa nu mananc castraveti. Vestea buna este ca prefer salatele fara castraveti, atunci cand am de ales. Si rosii am cumparat inainte de aceasta "criza". Doar salata nu am cumparat, dar cred ca am sa supravietuiesc.
M-am amuzat la stirile prezentate zilele astea de televiziunile spaniole: germanii dau vina pe castravetii spanioli, spaniolii dau vina pe castravetii germani. Intr-o piata germana era un afis cu "zona libera de E-coli". Pe la o ferma spaniola toti muncitorii muscau cu sarg din castraveti pentru camerele de filmat. Macar sa le fi dat si niste sare!
Ultimele stiri: studiile efectuate au demonstrat ca productia de castraveti spaniola nu este vinovata de cazurile de E-coli aparute. In afara de campania de imagine in desfasurare deja, guvernul spaniol se pregateste sa ceara despagubiri de la UE pentru pierderile inregistrate deja si pentru daunele aduse imaginii. Cu toate astea, de vreme ce multe comenzi au fost anulate, vestile nu sunt prea grozave. Dar mandria spaniola a fost razbunata!
Intre timp, unele restaurantele nu mai servesc salate crude si legumele sunt sigure daca sunt bine spalate si fierte. Au fost deja initiate campanii de imagine atat la nivelul marilor lanturi de magazine, cat si la aprozarele particularilor, de exemplu standuri unde sunt gatiti castraveti, un kilogram de castraveti gratis la cumpararea unui alt kilogram de legume, zeci de campanii ale blogosferei spaniole cu retete in care sunt inclusi castravetii si aruncarea gainii moarte in curtea germanilor.
Vestea buna: este sezonul cireselor aici si ofertele sunt grozave si ciresele bune, spre deosebire de capsuni.
Cine e la usa?
De curand am descoperit ca avem vecini noi. Cam in aceiasi maniera in care afli si in Romania: s-au apucat de bocanit, taiat, spart, bubuit si toate celelalte zgomote care sunt asociate cu redecoratul. Acum sunt in faza la batut in perete repetat, de zici ca am muzica data la maxim si trebuie sa fiu oprita. Si asa ma tenteaza sa le raspund intr-o maniera asemanatoare!
La inceputul saptamanii, imediat dupa ce a sosit acasa si sotiorul, aud soneria. De fiecare data cand aud pe cineva la usa am doar cateva optiuni: ne-au venit prieteni in vizita(acum foarte putin probabil, mai ales pe neanuntate), sunt unii care cer bani, altii vor sa ma intrebe de chestiuni religioase sau, lucru mai rar si nu chiar placut, am facut ceva ce nu le convine, precum pus mancare la porumbei(pe asta am comis-o!), pus masina de spalat la ore imposibile(am pacatuit de cateva ori) sau ascultat manele la maxim(inca nu, dar pentru vecini enervanti este o metoda, eventual Sinfonia a 9-a pentru manelisti). Asa cum poate oricine banui, nu eram entuziasta pentru ca nu ma asteptam sa fie vreo vecina cu prajituri la usa.
Am deschis usa si imediat dupa salutul de rigoare am auzit ceva ca un lung turuit in spaniola din care nu am inteles prea multe. Moment in care i-am spus sa o lase mai incet ca nu pricep bine spaniola. Asa am priceput ca a lucrat in baie si ma roaga sa vad daca am apa. De cateva ori. Si apoi a insistat sa afle de unde sunt. Si eu am incercat sa ma fofilez, pentru ca m-am saturat de "oh!"-ul de dupa. N-am scapat! Asa ca mi-a spus cu incantare ca e din Bulgaria. Acum, care erau sansele ca niste roamani sa fie vecini cu niste bulgari? Ei bine? Aud? Dar ca noi sa ne intelegem in spaniola?
Surprizele pe care le ofera viata cateodata sunt atat de surprinzatoare! Aproape ca o bomboana buna cu caramel. Sau cu cafea! Sau ca un bun cliseu.
La inceputul saptamanii, imediat dupa ce a sosit acasa si sotiorul, aud soneria. De fiecare data cand aud pe cineva la usa am doar cateva optiuni: ne-au venit prieteni in vizita(acum foarte putin probabil, mai ales pe neanuntate), sunt unii care cer bani, altii vor sa ma intrebe de chestiuni religioase sau, lucru mai rar si nu chiar placut, am facut ceva ce nu le convine, precum pus mancare la porumbei(pe asta am comis-o!), pus masina de spalat la ore imposibile(am pacatuit de cateva ori) sau ascultat manele la maxim(inca nu, dar pentru vecini enervanti este o metoda, eventual Sinfonia a 9-a pentru manelisti). Asa cum poate oricine banui, nu eram entuziasta pentru ca nu ma asteptam sa fie vreo vecina cu prajituri la usa.
Am deschis usa si imediat dupa salutul de rigoare am auzit ceva ca un lung turuit in spaniola din care nu am inteles prea multe. Moment in care i-am spus sa o lase mai incet ca nu pricep bine spaniola. Asa am priceput ca a lucrat in baie si ma roaga sa vad daca am apa. De cateva ori. Si apoi a insistat sa afle de unde sunt. Si eu am incercat sa ma fofilez, pentru ca m-am saturat de "oh!"-ul de dupa. N-am scapat! Asa ca mi-a spus cu incantare ca e din Bulgaria. Acum, care erau sansele ca niste roamani sa fie vecini cu niste bulgari? Ei bine? Aud? Dar ca noi sa ne intelegem in spaniola?
Surprizele pe care le ofera viata cateodata sunt atat de surprinzatoare! Aproape ca o bomboana buna cu caramel. Sau cu cafea! Sau ca un bun cliseu.
miercuri, 1 iunie 2011
Prezentatori de meteo
Ce m-a surprins foarte mult la prezentarea stirilor pe posturile spaniole disponibile este eleganta prezentatorilor. Nici unul dintre ei, barbat sau femeie, nu exagereaza cu nimic. Nu am vazut nci o brosa/accesoriu vestimentar ciudat cum poarta Esca, nici un costum in 10 culori si 5 bucati diferite de material(ca sa nu mai vorbesc de croiala) cum poarta Budu(Florin Busuioc) si nici sani pe afara(chiar la propriu in emisiunea lui Razvan si Dani) sau fuste lungi doar cat sa acopere esentialul la prezentatoarele de meteo. Toti sunt eleganti, dar stirile pe care le prezinta ies in evidenta, nu hainele.
Uneori cred ca prezentatorii romani de stiri se cred la o prezentare de moda sau vor sa forteze bunul simt la cat de ciudat se imbraca.
Bineinteles ca din cand in cand isi fac prezenta la stiri si barfele. Dar mancar sunt barfe care intereseaza pe toata lumea. Astazi, de exemplu, s-a dezbatut daca regele este sau nu bolnav de cancer si daca actul de numire a princepelui va fi semnat mai repede. Tinand cont ca e vorba de imaginea unei intregi tari, cred ca e o barfa destul de importanta. Dar nu am vazut nici o "stire sportiva" cu viata de noapte a fotbalistilor sau cu iubitele lor. Si in mod sigur ziarele lor de scandal trateaza si aceste chestiuni, mai ales cu noii campioni ai cupei.
Am descoperit aici si seriale asemanatoare cu celebrele "La bloc", "Scene de caznicie" si, bineinteles, o gramada de emisiuni cu vedete mai mult mai mai putin expirate care vorbesc prea mult.
Anul acesta, pe Facebook am primit o cerere de prietenie de la Toate Stirile Din Tara. Mi-am zis ca nu ar strica sa fiu la curent cu ce se mai intampla prin tara. Asta pana au inceput sa apara zeci de "stiri" cu Iri si Moni, cu Pepe si Oana sau zeci de bucati de stiri preluate partial din unele ziare, niciodata stirea intreaga pentru care trebuia sa mergi pe pagina ziarului. In momentul in care m-am convins ca nu am stiri ci doar barfe am dat "unfriend". Asa ceva nu ma interesa nici in tara, la ce m-ar interesa acum? Paginile ziarelor sunt mai interesante. Mediafax e mai interesant!
Stirile care ne intereseaza, emisiunile la care ne uitam, cartile pe care le citim ne definesc! Daca ne intereseaza doar trivialul atunci avem o problema. Daca ne intereseaza doar umorul de slaba calitate, atunci avem o problema.
Etichete:
barfe,
prezentatori,
Romania,
Spania,
stiri
Abonați-vă la:
Postări (Atom)