Acum vreo cativa ani stateam (tot cu chirie) intr-un apartament din zona Piata Unirii, renovat in urma cu mai bine de 20 de ani si cu batraneii de rigoare.
Pe langa faptul ca vecina de dedesupt simtea ca i se zdruncina tavanul cand mergeam prin casa si aveam tupeul sa tragem de multe ori apa la veceu, adica de cate ori aveam nevoie, pentru ea eram vinovati si de blocarea intregii coloane de apa de la etajul 6 la etajul 2, precum si de alte lucruri de care nu am aflat niciodata, dar pentru care ne pedepsea periodic prin scoaterea router-ului(alocat la doua blocuri) din priza pentru a face economie de curent.
Evident ca doar firma de internet il putea restarta, ceea ce facea ca iubirea noastra pentru "baba blocului' sa ajunga la culmi nebanuite.
Pe langa asta, tot ce inseamna urgenta medicala si folosirea sirenelor avea prioritate pe Bulevardul Independentei, fapt care ne-a invatat foarte repede sa ne obisnuim cu sirenele si, mai ales, cu luminita scanteietoare fix in geamul nostru de la farmacia non-stop Sfanta Paraschiva.
Prin expunerea treptata la zgomot, teoretic scade nivelul perceptiei si devii mai rezistent. Teoretic. Pentru ca, la modul practic, atunci cand ajungi intr-o zona cu zgomot redus, simti ca ceva nu e bine. Nu e zumzetul familiar!
Pierderea auzului, indusa mai ales de zgomot, este o boala ireversibila, primul simptom al acesteia este incapacitatea de a auzi sunetele ascutite. Daca obisnuiti sa ascultati muzica in casti des, mai ales casti care se introduc in urechi, riscul de a surzi mai devreme e garantat. Cel putin asa puteti sa va prefaceti mai des ca nu auziti sau sa-i puneti pe altii sa repete pentru a va da mai mult timp de gandire.
Exista o tendinta crescuta in randul populatiei de a ridica tonul peste nivelul normal al conversatiei pentru a fi auziti. (De asta vorbesc ceilalti tare, nu ca sunt eu surda.)
Cel mai adesea, angajatii din serviciile de call center, care folosesc in majoritatea timpului de lucru telefonul sau castile, pot fi expusi la socuri acustice. Socul acustic consta intr-o crestere brusca a zgomotului cu frecventa inalta transmis prin casti, crestere determinata de interferente pe linia telefonica. Expunerea la aceste socuri poate cauza durere, leziuni ale urechii si stres.
Intrebare: daca ai casca intr-o ureche, esti intr-o ureche? Asa, de curiozitate...
Zgomotul nu trebuie sa fie neaparat puternic pentru a cauza starea de stres in munca. Uneori este suficient un zumzait slab, dar persistent. Daca sediul este la parterul unui bloc de locuinte si vecina de deasupra are un frigider Artcic din 1980 toamna, sa nu va mirati ca la sfarsitul programului de lucru va sta parul in varful capului.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
eu am lucrat la cosmote,la casca,si nu,nu sunt intr-o ureche:P.Ni se recomanda sa alternam urechile,dar nu mi se pare ca mi s-a diminuat auzul din aceea perioada.doar ca de atunci,ori de cate ori suna telefonul,imi vine sa-l arunc:))
Era o auotoironie mai mult, pentru ca am casca doar intr-o ureche si sunt zile in care vorbesc foarte mult la microfon.
Fiecare persoana reactioneaza diferit la apelurile telefonice dupa o perioada. Incearca sa-ti schimbi tonul de apel sau telefonul, poate nu mai ai aceiasi tendinta.
Cat despre alternare: este un sfat bun, dar pentru acest lucru trebuie sa te dezobisnuiesti sa raspunzi asa cum faci de obicei si sa duci in mod automat la urechea preferata casca sau telefonul si sa-ti creezi obisnuita de a alterna.
Trimiteți un comentariu