vineri, 26 iunie 2009

Zi de vineri cu fitze


De obicei, vineri este o zi linistita pentru mine. Rezolv tot ce am de rezolvat. Nu ramane picior de mesaj fara raspuns, ca asta inseamna inca doua zile fara raspuns si unii se panicheaza. Imi fac planul pentru saptamana viitoare si termin toate acele mici indeletniciri care fac parte din "rutina de vineri".

Azi, ca un facut, totul s-a dat peste cap. A inceput cu moartea lui Michel Jackson. Fantoma lui a inceput sa bantuie Internetul si m-a nimerit pe mine. Frate-miu zice ca sunt doua fantome, una alba si una neagra, dupa personalitatea lui.

Toate ceasurile rele de marti si sambata s-au ingramadit azi. Noroc de Fifi ca s-a ferit din calea mea, ca neagra cum este se putea sa-mi aduca si ea ghinion.

Mai intai si mai intai, netul a mers ca plua. Pentru ce ce nu stiu, explicatia o gasiti la MuZumbu.
Apoi nu a mai mers deloc. Ca sa constat ca aveam mare nevoie sa regasesc o informatie online.

A doua constatare pe care am facut-o este ca am devenit destul de sensibila la atacarea sistemului meu de valori, care include si valoarea pe care o acord anumitor cuvinte. Pentru mine exista o mare diferenta intre mersi si multumesc. Daca nu ai facut nici cel mai mic efort pentru a rezolva ceva sau nu suport atitudinea sau pe persoana cuiva, singurul cuvant utilizat este mersi. Pentru toate celelalte situatii folosesc multumesc. Pentru mine, utilizarea cuvantului mai lung este in sine o apreciere a celuilalt.

De unde am pornit?

Sunt un cititor constant al celor cateva bloguri din lista proprie, dar un comentator mai putin fidel. Nu adaug in lista decat acele bloguri pe care le consider semnificative pentru un anumit aspect. De comentat comentez mai rar pentru ca doresc sa am intr-adevar ceva de spus, vizez calitatea si nu cantitatea.

In postul Sugestii de spamwords, Arhi propune cuvantul succes. Nu dau mare atentie pana nu constat ca, la un post in care cere sfaturi pentru cresterea pisicii, ii uram printre altele si succes.

Stau si cuget, da nu prea mult, ca sa nu dezmint de tot faptul ca sunt femeie: sunt eu prea "sensibiloasa"? Nici macar nu pot sa arunc vina pe PMS. E vorba de gasirea unui nou subiect de discutie cu orice pret? Habar nu am.

Tot ce pot sa spun sigur e ca am asa un gust amar si nu e de la vreo bautura tonica. Vineri cu fitze. Ca pentru mircomani. Si nici macar nu e vineri 13( putem lua 2x13 ca sa fim pe placul celor care cred in numerologie)!

Ps. Pentru cei care nu stiu, prefer sa nu folosesc diacritice din lene si nu utilizez scrierea cu tz. E doar de exemplificare, ca un plus de ironie.

joi, 25 iunie 2009

Tu ce faci ca sa te relaxezi?


Am auzit de metode comune sau mai putin obisnuite de relaxare. Viata mi-a oferit prea multe surprize ca sa ma mai mir foarte mult de schimbarile si metodele alese de fiecare.

Imi place sa citesc. O foarte buna colectie de romane de la editura Reader's Digest imi pune la dispozitie cam la patru luni o serie de romane de succes din SUA. Pe langa astea, orice carte buna este un adevarat festin pentru mine.

Pe langa parcurgerea aproape zilnica a majoritatii blogurilor listate si a altor subiecte interesante furnizate sau gasite, mai joc si un Luxor sau, daca nu vreau decat sa pierd cateva minute, cateva jocuri interesante si usurele de pe orisinal.com.

Daca nu e nici una nici alta, folosesc telecomanda si devina leguma de canapea, ca acum am si canapea. Unde mai pui ca oricand filmele se pot urmari direct pe televizor cu gaselnita de tv-out.

miercuri, 24 iunie 2009

Lumea mea, lumea ta, lumea noastra


Despre cei care relationeaza mai greu cu ceilalti se spune ca sunt intr-o lume a lor sau rupti de realitate. Fiecare dintre noi cunoaste anumite persoane care au diferite rupturi fata de realitate, unele dintre aceste rupturi fiind de ordin sentimental, la nivel de asteptari, altele sunt legate de supra sau subapreciere.

Incepand cu Noam Chomsky aceste "lumi" au fost mai bine definite prin intelegerea modului in care "functioneaza" oamenii. Fiecare om isi creaza si dezvolta propriile perceptii si interpretari asupra lumii inconjuratoare prin trei procese foarte clare:

1. procesul prin care stergem informatia. Nimeni nu are memorie de elefant. Ca sa putem invata lucruri noi, trebuie sa uitam altele, sa eliberam spatiul. Cum ar fi sa-ti aduci aminte cand te-ai lovit prima data in cot sau orice alt fapt care nu te-a influentat semnificativ?

2. procesul prin care distorsionam informatia. Suntem foarte creativi cand retinem ceea ce ne impresioneaza, schimband ceea ce vedem. Pentru unii primul sarut e dat uitarii sau prima intalnire cu alesul/aleasa, pentru altii e ceva de povestit si nepotilor.

3. procesul prin care generalizam. Sa spunem ca o persoana trebuie sa rezolve si sa actioneze intr-un anumit fel pentru o perioada de timp si rezultatele sale nu numai ca intarzie sa apara, dar constati ca nici macar nu face demersuri pentru obtinerea respectivelor rezultate, fiind mai mult ocupata sa planuiasca viitoarele actiuni personale, care nu te implica. Afli ca a facut si cu altiii la fel. O recomanzi si altcuiva? Sau trimiti un avertisment?

Toate cele trei procese duc la crearea unei realitati proprii, la crearea propriei lumi prin care filtram doar ceea ce ne convine. lasam sa intre si sa iasa in lumea noastra doar acele lucruri care corespund lumii personale.

Sunt fericita sa constat dupa aproape sase ani de casatorie ca fiecare are inca lumea lui si ca lumea noastra e solida si cladita pe aceleasi sperante si vise.

Ca sa inchei pe ton vesel, eu am lumea cartilor si a filmelor, el are World of Worcraft si povestirile fantastice(fantasy). Pisicile au locul si lumea pe care o vor ele si toti patru ne miscam in acelasi spatiu, acum marit.

Cuvinte de vrajit romanii


Cuvintele au uneori o forta aproape magica de a cuceri atunci cand inlantuirea lor produce un anumit efect constient sau inconstient. Despre asta s-ar putea spune multe, dar altii au deja zeci de carti pe aceasta tema, asa ca ma abtin.

Nu de alta, dar nu vreau sa amintesc de vrajitorie sau de alte asemenea practici ori de mai modernul NLP.

Vreau doar sa amintesc ca pentru anumiti romani unele cuvinte au un impact atat de puternic incat ii conving sa comita prostii. De unde am pornit?

Citind azi in pauza de masa cu ochii in monitor, ca de obicei, o recomandare adusa de Manafu pentru cartea Cum sa devii un nimeni a lui Iulian Comanescu si consultand cele cateva pagini oferite la "degustare", am descoperit cuvintele cu putere vrajitoreasca rostite de un mitic popular. In cazul lui, cuvantul mitic se trage din Mitica a lui Caragiale, dar asta e alta poveste.

Pregatiti sa intrati in vibratie? In articolele de fond, nu in cele sportive, autorul mai sus mentionat face o analiza a discursurilor rostite de Becali in Evenimentul Zilei in anul 2005. Pe numarate, avem:

- eu de 210 ori - persoana e foarte importanta

- roman de 123 ori - cine zice ca nu suntem nationalisti

- bani de 121 ori - stim doar ca banii nu aduc fericirea, o cumpara la kilogram

- euro de 70 de ori - banii mei, valoarea mea...

- dolari de 64 de ori - preferam totusi euro

- tu de 56 de ori - sa nu zici ca nu acord importanta si altor aspecte

- jigodie de 25 de ori - ti-am zis ca ai o opinie exagerata despre propria importanta

- zdreanta de 22 de ori - ne repetam

- chestie de 8 ori - ce chestie!

- Dumnezeu de 2 ori - se pare ca traiam cu alta impresie

- Diavol de 6 ori - o fi banul ochiul dracului?

- familie de zero ori - cine are nevoie de familie?

Daca vrei sa deveniti europarlamentar, folositi cat mai des cuvintele de mai sus. Poate ajuta.

Eu una ma gandesc sa-mi cumpar cartea, mai ales ca trateaza problema brandului personal, *chestie care place la mine.

marți, 23 iunie 2009

Voce suava de femeie...


Vocile "suave" sunt deseori preferate atat in relatiile cu publicul, cat si in alte activitati care implica folosirea vocilor, spre exemplu pentru sistemele GPS. Femeile vorbesc mai mult, comunica mai eficient(sau nu) si proverbul "Vorba dulce, mult aduce" pare sa contina mai multe sensuri decat sunt unii dispusi sa recunoasca.

Ultimele cercetari au descoperit ca vocile feminine fac si plantele sa creasca mai repede. Cel putin asa zic faimosii cercetatori britanici in noul studiu publicat in Telegraph Science.

Cand ma duc acasa la ai mei, fac o escala pana in gradina si incept sa urlu la plante, mai ales la rosii ca alea au facut obiectul studiului. Cu ocazia asta scap si de stres aplicand noile metode ale secolului, cresc si rosiile, si mararul si cartofii din gradina si am citit eu ca verdeturile au si un efect benefic asupra barbatilor, mai ales mararul. Oare vor si vorbe bune sau prefera si cuvinte mai putin "spalate"?

duminică, 7 iunie 2009

Soare, vara, maci...

Am ratat intalnirea cu iesenii care au blog si care s-a desfasurat astazi, de la ora 19. Am avut toate intentiile bune sa ajung, dar nu a fost sa fie. Asa ca-mi pare rau ca n-am ajuns sa o cunosc pe celebra Ines si sa beau un frappe la Memories Caffe. Poate data viitoare.

Ce m-a retinut: un superb camp cu maci, un copil cu ochi albastri, mama-soacra, un castron cu cirese si un somn pe furate. Nu neaparat in ordinea asta.

Au fost mosii de vara, am mancat lapte cu taitei de la frigider si ne-a placut. Am primit tei inflorit de pus la usa, si sfintit si ne-sfintit. Si am baut un pahar foarte bun de vin alb.

Astazi a fost o zi perfecta!

vineri, 5 iunie 2009

Ceea ce mancam nu-i intotdeauna ceea ce pare


Pe vremea lui Ceausescu se plangea lumea ca mananca salam cu soia. Si soia aia era intr-un procent minor. Acum, in magazine, procentul de carne din "mezeluri" este mult mai mic decat atunci. Pe demonstrate. Dar acum sunt mai bune ca au mai multi potentiatori de aroma si apa in ele. Ne hidrateaza astia la greu si noi nu stim.

Potrivit legii, carnea poate fi injectata cu apa. Nu stiu cata e voie si cata apa baga la noi producatorii, dar in Anglia procentul e de 5%. Ca sa tina mai multa apa decat atata, producatorii au gasit o solutie ingenioasa: injectarea cu proteine hidrolizate din carne de porc si vita.

Te duci frumos in magazin sa-ti iei muschi tiganesc (nu rrom sau rromales sau altfel, da?). Si ajungi sa platesti 5-10% din "carnea" aia la 25lei/kg. Nu-i frumos?! Mai ales daca vanzatorul se mai gandeste sa mai adauge si el ceva apa, asa cum mai procedeaza unii in cazul pestilor congelati sau a altor produse care nu au gramaj fix.

Nu stiu pe cand la noi un scandal de asta. In editia de ieri a Telegraph Science a aparut acest articol datorita implicatiilor pe care le are asupra comunitatilor de religie musulmana, mozaica si hindusa in crestere in UK (peste 2 milioane locuitori) si care s-au trezit ca au papat carne de pui cu ceva porc si vacuta injectate.

joi, 4 iunie 2009

Micile obsesii

Astazi am primit de la fratior o mica gluma. Trebuie sa lamuresc faptul ca atat fratele meu cat si sotul sunt nascuti mai tarziu decat mine, asa ca imi permit sa-i alint.

fratiorul:
Prima aparatoare pentru testicule a fost folosita in 1874 la un joc de cricket.
Prima casca de protectie a fost folosita in 1974...
Le-a trebuit 100 de ani barbatilor sa realizeze ca si capul este important.

eu: :P
fratiorul: :D

M-a amuzat intotdeauna reactia publicului masculin cand, la filme, personajul o incaseaza drept in "bijuteriile familiei". O groaza de interjectii de compasiune!

Ce pot sa spun ca sa nu par ultra-feminista: aveti un spirit masculin foarte empatic? Actiunea filmului nu e reala? Realizati faptul ca publicul feminin nu reactioneaza in acelasi fel cand eroina o incaseaza in zonele sensibile?

Ma mut!...Prea tarziu, ne-am mutat deja!


Profitand de faptul ca au scazut chiriile in Iasi in aceasta perioada, precum si de faptul ca fosta gazda avea planuri mari de renovare, ne-am mutat in casa noua incepand cu 1 iunie. Nu e pe numele nostru, dar macar e un nou "cuibusor de nebunii" pentru noi 4: eu, sotiorul, Fifi si Speciala, pisicile noastre. Inca mai sunt lucruri de pus la loc, lucruri pentru care trebuie gasit un loc doar al lor, lucruri la care vom renunta si lucruri noi, asa, de casa noua.

Pe langa faptul ca am plecat de la o camera cu plata de 500 euro la 3 luni in avans din bloc cu 6 etaje si lift, acum stam la 2 camere cu 180 euro lunar in bloc fara lift la etajul 4. De la atata carat lucruri, mutat si alergat inca mai am dureri de spate. Acum putem chema la noi prietenii fara sa ma tem ca nu avem unde ne desfasura. Pentru Raluca, in mod special, am adus absintul direct de la Praga, mai avem cateva sampanii care asteapta ocaziile potrivite si sticlele cu vinisor numai bune de pus la rece. Pe langa astea, mied/medovina adusa de fratior din acelasi loc ca absintul si ce-om mai gasi prin casa, numai lume sa fie.

Se spune ca sportul face bine la sanatate. Asta experimentez si eu in fiecare zi urcand si coborand pe scari. Dincolo asteptam frumusel liftul. Ce mai, o sa avem niste fesieri grozavi in curand!

Surprinzatoare a fost reactia vecinilor pe care ii cunoastem de doi ani si pentru care mai bine am fi stat acolo in continuare. Avem lipici la vecini, ce mai tura-vura!

luni, 1 iunie 2009

La multi ani celor cu suflet de copil


Astazi este o zi deopotriva pentru cei mici si pentru cei mari, astfel incat sper ca toti cei care se simt inca aproape de copilarie sa se distreze. Iar cei care au uitat cum e sa te copilaresti, sa incerce macar azi sa faca ceva spontan.

Cat despre mine, eu imi asez jucariile. Si hainele, si vasele, si mobila. Pentru ca de azi se chiama ca ne-am mutat de la o camera la doua in alta parte a orasului. E o adevarata harababura cu atatea lucruri de asezat intr-un loc al lor. Drept bonus, am primit o febra musculara de la carat si urcat/coborat trepte, cheltuieli neprevazute si conectari/reconectari la diferiti furnizori de servicii.

In bloc locuiesc foarte multi batrani care pot fi angajati ca portari la cat de mult stau pe banca si pe scaune la soare. Sper ca n-am nimerit intr-o gasca de oameni nesuferiti. Cu vreo patru ore dormite, putem spune ca suntem in casa noua. Vizitele mai tarziu...