vineri, 5 iunie 2009

Ceea ce mancam nu-i intotdeauna ceea ce pare


Pe vremea lui Ceausescu se plangea lumea ca mananca salam cu soia. Si soia aia era intr-un procent minor. Acum, in magazine, procentul de carne din "mezeluri" este mult mai mic decat atunci. Pe demonstrate. Dar acum sunt mai bune ca au mai multi potentiatori de aroma si apa in ele. Ne hidrateaza astia la greu si noi nu stim.

Potrivit legii, carnea poate fi injectata cu apa. Nu stiu cata e voie si cata apa baga la noi producatorii, dar in Anglia procentul e de 5%. Ca sa tina mai multa apa decat atata, producatorii au gasit o solutie ingenioasa: injectarea cu proteine hidrolizate din carne de porc si vita.

Te duci frumos in magazin sa-ti iei muschi tiganesc (nu rrom sau rromales sau altfel, da?). Si ajungi sa platesti 5-10% din "carnea" aia la 25lei/kg. Nu-i frumos?! Mai ales daca vanzatorul se mai gandeste sa mai adauge si el ceva apa, asa cum mai procedeaza unii in cazul pestilor congelati sau a altor produse care nu au gramaj fix.

Nu stiu pe cand la noi un scandal de asta. In editia de ieri a Telegraph Science a aparut acest articol datorita implicatiilor pe care le are asupra comunitatilor de religie musulmana, mozaica si hindusa in crestere in UK (peste 2 milioane locuitori) si care s-au trezit ca au papat carne de pui cu ceva porc si vacuta injectate.

Niciun comentariu: