vineri, 4 septembrie 2009

Ieseanul de rand ar putea sa fie si mai suparat

Citesc de mult timp blogul Ieseanului suparat si il recomand tuturor. Cred ca iesenii ar trebui sa se mobilizeze mai des si sa prezinte lucrurile care nu merg bine in acest oras.

Cam acum o saptamana, s-a spart o magistrala de apa. Asa ca ne-am trezit, dupa ce ne-am intors de la servici, ca nu avem nici un fel de apa. Necazul cel mare vine atunci cand vrei sa folosesti wc-ul si realizezi crunta realitate. Pentru ca nu suportam, ne-am luat frumos toate bidoanele si sticlele de prin casa si am mers la mama-soacra la tara, unde ne-am aprovizionat cu apa. Si am carat toata apa de la masina pana la etajul patru pe scari, pentru ca nu suportam sa ne puta in casa. Pe la 12 au rezolvat problema, asa ca am putut chiar sa facem un dus.

Saptamana asta, si mai frumos, ne-au lasat fara apa calda. Initial au incercat sa o dreaga si au spus ca fac revizii. Apoi adevarul puturos a iesit la suprafata: au ramas fara gaz din cauza datoriilor si au intrerupt pentru toata lumea furnizarea apei calde. Nu avem centrala, asa ca ne-au fericit. Nu suntem educati in stil spartan, sa facem dus cu apa rece, asa ca am trecut la incalzit apa in toate oalele mari si mici din casa.

N-as fi crezut ca poate exista asa nesimtire. A fost post, poate se conectau la rezerva naturala de aere de fasole. E drept ca e un an secetos, dar productia de varza e inca buna. Sau politicienilor candidati la europarlamentare li s-au urcat deja toate aerele la cap?

Acum ziceau ca e posibil sa dea apa calda in zonele in care nu sunt datorii. Daca nu am auzenii, zona in care stau nu se regasea in zonele cu datorii.

Doua saptamani fara apa calda! Acum chiar ca nu vreau sa folosesc mijloacele de transport in comun, unde batrani care vor sa-si faca plimbarile, imbracati mai gros decat necesarul, fara macar acea baie saptamanala, se plimba dintr-un capat in altul al orasului. Sau tineri care incearca sa ascunda mirosul de transpiratie cu o intreaga sticla de parfum. O fi el parfum de firma, dar folosit in exces alaturi de mirosul acru al emanatiilor personale nu face fata.

Anul asta Iasul si-a marit datoria de doua ori pentru repararea strazilor si a liniilor de tramvai. Ma intreb cat din datorie va fi achitata cu marea buluceala de la Sarbatorile Iasului? Sigur unii bani nu vor ajunge acolo unde este necesar.

Proiectul Palas e in delasare de ceva vreme. Nu se mai lucreaza. Si criza inca nu a ajuns pana la maduva. Santierul se prelungeste. Promisiune de finalizare a proiectului in doi ani... sa fim seriosi! "Cel mai bun proiect, premiat la...". Hai sictir!

In primavara, pe la toate posturile de televiziune locala erau stiri despre batranii care furau sau rupeau lalele din fata Prefecturii, plus un student tampit care s-a gandit ca e mai usor sa le culeaga de acolo ca sa-si impresioneze prietena, asa ca a platit vreo 200 lei amenda. Stau si ma intreb: cat urmareau cu asa mare atentie florile, nu s-au impiedicat in craterele de pe trotuare?

In fata primarariei, pe bulevardul Stefan cel Mare, totul e frumos: copaci ingrijiti, fantani arteziene, strazi spalate, flori in ghivece, banci la tot pasul, artisti. La nici 200 de metri mai incolo, florile sunt udate din an in pasti, pe trotuar trebuie sa ocolesti gaurile din pavaj si din betoane, piatra cubica e chinul tuturor soferilor care parcurg zona respectiva. Gauri in trotuar si in fata la Casa Doroftei. Halal ingrijire!

Niciun comentariu: