vineri, 12 noiembrie 2010

Respect pentru munca altora

Nu mai stiu unde am citit un post extrem de acid la adresa celor care lucreaza in relatii publice scris de cineva care spunea ca ii place situatia in care el poate sa injure si cele care lucreaza in PR trebuie sa raspunda frumos.

Poate ca pe undeva am fost usor lezata avand in vedere ca activitatea de relatii cu clientii desfasurata cu pasiune pentru o perioada atat de lunga este atat de apropiata de ceea ce un proaspat absolvent de Comunicare si Relatii Publice ar trebui sa stie sa faca.

Ceea ce m-a mirat foarte mult este lipsa de respect pentru munca altora. Eu una ma implic cu multa pasiune in ceea ce fac si incerc sa-ti fac treba cat mai bine acolo unde sunt. Nu pot generaliza ca toti ar trebui macar sa incerce sa faca acelasi lucru sau, daca nu, sa isi schimbe locul de munca. Insa nu sunt de acord nici cu "zburatul" din post in post o data la 2-3 luni, ceea ce dovedeste neseriozitate si foarte putina implicare, indiferent de ce ai scrie tu in scrisorile de intentie.

Revenind la respect: un comportament inadecvat in relatiile cu ceilalti - indiferent daca sunt maturatori de strada, gunoieri, vanzatori de toneta, casieri, lucratori la banca, ingineri, doctori, asistent manager, specialisti in PR sau manageri de top - nu dovedeste decat ca nu ai respect. Trateaza oamenii cu care vii in contact asa cum ai vrea tu sa fii tratat. Poate ca pe moment omul cu care vii in contact isi va face meseria cum stie sau cum vrea, dar dupa orele de program sau in clipele de intimitate iti va adresa urari "de dulce" pentru ca ai fost un om dificil. Si data viitoare poate ca te va face sa astepti mai mult, te va trimite sa mai aduci o hartie, se va implica personal mai putin, va alege sa prezinte o promotie altcuiva sau sa ofere o reducere pentru altul.

Am intalnit in acesti ani oameni care lucrau zilnic cu oameni dar care stateau prost la capitolul de comunicare sau de intelegere a modului in care pozitia in care sunt influenteaza relatiile cu ceilalti. Ne miscam intr-o lume in care nu mai putem vorbi doar de a produce fizic ceva, nu mai suntem doar mestesugari, aglicultori, vanatori... Modul in care ii tratam pe altii se reflecta asupra modului in care vei fi tratat. Poti vorbi de Karma, de armonia universului, de Dumnezeu sau de ce vrei tu, in functie de credintele tale. Daca vei fi tratat cu respect vei primi respect de cele mai multe ori. Oamenii vor vorbi despre tine ca despre un "domn" sau o "doamna". Oglindirea respectului este un adevar constatat si fiecare dintre noi poate alege cum sa-i trateze pe ceilalti. Ce vei alege?

Niciun comentariu: