luni, 23 mai 2011

Cine mustaceste?



In timp ce la o femeie este de asteptat sa-si ingrijeasca parul de pe fata cat mai bine, asta incluzand firele rebele de la sprancene, mustata, excesul de fire din nas sau de pe langa urechi, parul de pe fata barbatilor a avut si are atatea tendinte incat ar putea fi publicata o carte(daca nu a fost deja publicata) cu evolutii, sensuri si implicatii.

Cu toate astea, daca o conditie necesara pentru pastrarea locului de munca tine de inlaturarea unei musteti, ai fi de acord sa o dai jos? Poate ca e ca si cum unei femei cu par lung i s-ar cere sa si-l scurteze sau sa si-l vopseasca fara a lua in considerare dorintele personale.

Unui angajat de la o agentie de securitate si paza din Dubai i s-a pus in fata o asemenea alternativa si a zis nu. Linkul aici.

Ceea ce este ciudat este ca acest lucru se intampla intr-o tara majoritar musulmana, unde este nu numai acceptata, dar chiar incurajata cresterea parului facial. In traditia islamica, barbatii trebuie sa-si pastreze barba si sa-si scurteze/ingrijeasca mustata.

Sunt cateva aspecte pe care articolul citat nu le aminteste.

Majoritatea celor care au plecat din India pentru a lucra sau chiar a trai in alte tari fac parte din clasa bogatilor, nu neaparat o casta in mod traditional, dar una care este printre putinele acceptate pentru a primi viza de iesire din India. Cei plecati, chiar daca stiu sa se gospodareasca singuri, au avut probabil oameni foarte aproape de conditia de sclavi. Multi dintre ei prefera sa-si aduca si o sotie indiana, mai ales pentru ca este destul de convenabil sa ai propria menajera, bucatareasa si amanta in forma unei singure persoane, ca sa nu spun si mai ieftin. Sunt sigura ca aceste aspecte nu vor fi mentionate in mod deschis, dar sigur veti gasi confirmarea daca o veti cauta.

Ratiunile religioase sunt bine fixate in mentalul unor indivizi. Cei mai habotnici renunta cu greu la ele. Si nu-i nevoie sa spun de indemnurile manastiresti de a purta haine care sa acopere toate formele pentru femei(ca nu cumva sa-i ispitesti), care sa acopere capul sau indemnul ca barbatii sa-si lase sa creasca tot parul de pe cap. In privinta asta, mai lipseste ca unii calugari sa recomande burka! Notiunile de igiena sau de adaptare la mediu le sunt adeseori necunoscute acestor indivizi.

Nu vreau sa aduc in discutie faptul ca unii sunt sunt cam nespalati. Pana la urma, aceasta este o alegere individuala, nu a unei categorii de indivizi sau a unei populatii. Dar majoritatea femeilor prefera barbatii fara mustata. Oricat de fine ar fi firele din mustata sau de cata placere pot oferi(he, he, am auzit si motivul asta)!

In incheiere: doamnelor, va rog eu, smulgeti mustata daca ati inceput sa aveti fire mai lungi. Oricat de transparente ar fi firele alea, se vad in soare sau cand transpirati. Si sunt sigura ca nu vreti sa faceti concurenta mustaciosilor!

Niciun comentariu: