vineri, 6 mai 2011

Romani? Pe astia nu-i cunosc!


Ii inteleg pe cei care atunci cand calatoresc spun ca sunt de oriunde din alta parte a Europei/lumii cunoscute, numai din Romania nu. Pentru ca au avut unii grija sa faca atatea faradelegi prin alte parti, sa se comporte in cel mai mizerabil mod cu putinta incat au generat un model de comparatie nepotrivit.

Am inteles astfel, in perspectiva, si retinerea personalului medical atunci cand am avut de a face cu el. Dar cum sa se intample altfel cand majoritatea celor batuti sau implicati in acte de violenta ori betivi pana in prag de coma alcoolica ajung mai des la urgente decat ajung unii de-ai lor in cativa ani? Prin comparatie, la ei la urgente mergi pentru o indigestie sau o durere de cap, fapt care de multe ori este tratat de poporul conational printr-o tuicomicina sau o vizita scurta la farmacia de peste drum.

Primul lucru de care esti avertizat la sosirea in aeroport de catre straini/localnici este ... hotii romani. Multi ne confunda cu italienii, iar italienii cu rusii, mai ales daca aud multi de "da". Cel putin nu inteleg toti romana, dar la cat vocabular comun avem... s-ar putea sa aveti surprize.

Dupa citirea pastoralei in noaptea de Inviere, preotul a indemnat la liniste de cateva ori. Si nu la liniste sufleteasca! Motivul mi-a fost foarte clar cand am iesit de la slujba pentru a pleca spre casa: manele care rasunau din masini, multi cu doze de bere chiar pe treptele catedralei. Daca mai pui la socoteala si populatia colorata care facea bisnita la intrare cu lumanari ieftine si proaste.... inteleg pe deplin indemnul la liniste.

Pe langa supermarket-uri vezi adeseori cersatori. Daca au fuste lungi si ne aud vorbind in romaneste atunci stiu ca nu primesc nimica, asa ca nu mai insista. Oricum, majoritatea cersatorilor galagiosi, cei care implora pe strada, nu sunt spanioli. Ai lor au de multe ori un carton scris in fata si o atitudine mandra. Am vazut multi care adopta, la fel ca in Praga, pozitia asezat in fata unei sepci/palarii.

In calatoriile cu autobuzul remarci de multe ori romani, si asta in sens negativ. Pentru ca discuta mai galagios decat ar trebui.

Mandra ca sunt romanaca? Da! Interactionare cu romanii de aici? Numai in limita necesitatii sau cu cei care au venit la munca cinstita. In rest, nu va cunosc!

Niciun comentariu: