miercuri, 30 iulie 2008

Turismul in Romania


Turismul din Romania nu are standarde inalte de calitate. E un adevar dureros, dar e un adevar. Chelnerii din baruri si restaurante trateaza de multe ori lumea cu indiferenta si sunt foarte slab pregatiti. Tocmai din aceasta cauza, atunci cand cineva gaseste un loc in care este tratat in mod normal, cu respectul cuvenit pentru client, se grabeste sa trambiteze. Asa cum am facut eu cu serviciile de la Hanul Ancutei, de exemplu. Si, cu toate ca nu a primit bacsis( nu din vina mea, ca nu eu am platit), chelnerita a continuat sa fie amabila.

Nu exista cursuri in care oamenii sa fie invatati ca mancarea buna nu e completa fara a-l trata pe client frumos. Cand pretul este afisat pe suta de grame iar tu primesti portie trebuie sa ti se mentioneze asta. Cand esti aproape de ora de inchidere si nu mai poti servi lumea precizezi lucrul asta inainte de a da oamenii comanda, ca sa nu se mai agite si sa caute sa manance in alta parte. Cand jumatate din felurile de mancare din meniu nu sunt disponibile pentru ca bucatarul tau lucreaza cu jumatate de norma si tu incalzesti mancarea e bine sa precizezi ca unele feluri de mancare nu sunt disponibile, ca sa nu-ti mai racesti gura de pomana comandand. Nu de alta, dar macar cu atata sa ramai despre impresia de la acel restaurant ( s-a intamplat la Casa Lavric, unde nici clatite nu faceau la ora 16, cu toate ca programul era pana la 20-21). Cand nu stii sa faci un fel de desert nu-l mai face: exemplu banana split de la Alila, unde 1 banana si jumatate au fost taiate pe lung, s-a adaugat deasupra frisca din tub cat sa le acopere artistic, s-au turnat bombonele de ornament deasupra si s-a daugat cupa de inghetata langa. Pur si simplu banana taiata, ca doar asta e numele, nu? Ce sos de caramel, ce banane coapte usor la cuptor, ce treaba au retetele??

Recent am prins la nu stiu care post de televiziune un sondaj despre comparatie intre turismul din Romania si Bulgaria. Ei bine, promovarea e totul. Si serviciile. Nu stiu cat de frumoasa e Bulgaria in comparatie cu Romania, dar macar aia se straduiesc sa ne atraga in calitate de clienti. Au pana si meniuri in limba romana. Iar ca un capac peste tot interesul lor, dovedind ca nu degeaba ne vindeau ei castraveti, e faptul ca se bat sa invete limba romana la liceu, in mod organizat. Stirea se regaseste in Evenimentul Zilei, unde se precizeaza de catre administratia liceului din Ruse ca din sute de doritori (repet, sute), doar 27 de elevi vor studia limba romana.

Cati dintre chelnerii romani stiu si o alta limba straina? Nu-i asa ca e o intrebare de baraj?

Niciun comentariu: