marți, 25 ianuarie 2011

Mic dejun cu fite


Cam asa arata un mic dejun perfect pentru mine: hranitor, gustos si sanatos. Cred ca ar fi perfect si pentru un pranz la servici daca beneficiati de un frigider, mai ales vara.

Cea mai mare eroare pe care o poti face atunci cand incerci un frunct nou sau o leguma noua este sa nu citesti cum se mananca sau cum se prepara. Chiar daca pare un sfat extrem de simplu, pot sa spun ca si eu sunt un patit priceput, deoarece am incercat un frunct de cherimoya crud, dar despre asta voi povesti altadata.

Fuctele de avocado se cumpara deja coapte daca vreti sa le preparati imediat sau cu cateva zile inainte daca aveti eveniment planificat. Daca la apasarea frunctului intampinati rezistenta, atunci frunctul este crud. Daca nu intampinati rezistenta prea mare, cam ca la o piersica coapta, inseamna ca e copt. Culoarea frunctelor are mai multe nunate de verde, astfel incat nu este un indiciu. Daca frunctul verde e patat cu maroniu, inseamna ca e trecut de copt si gustul nu mai este prea grozav.

Este bogat in acizi grasi nesaturati(grasimile bune) si contine vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, E, PP, fosfor, fier, zinc, potasiu, cupru, magneziu si fibre. Este sarac in in colesterol si sodiu si contine de doua ori mai mult potasiu decat bananele. Este numit "untul vegetal" fiind frunctul cu cea mai mare productie de ulei. Pe scurt, ar trebui sa introduceti acest fruct in alimentatia saptamanala, alaturi de peste.

Cum se prepara? Este folosit cel mai adesea in salate sau se prepara sos din el, dar am intalnit si retete in care este gatit. Cel mai cunoscut preparat este guacamole, care inseamna chiar sos de avocado.

Cele mai comune retete de guacamole: 2-3 fruncte de avocado se paseaza usor(nu se fac piure) cu zeama de la jumatate de lamaie, se adauga jumatate de ceapa(de preferat rosie) taiata foarte marunt, 1-2 catei de usturoi zdrobiti, 1-2 ardei copto(taiati marunt), sare si piper. Se poate manca cu cipsuri/tortelini. Avocado se prepara cu 1-2 ore inainte de a fi servit pentru a-si pastra gustul si culoarea!

Eu folosesc acest fruct in salatele cu legume pe post de sos(dressing) alaturi de zeama de lamaie si/sau branza moale sau il fac direct salata tartinabila. Un frunct de avocado cu zeama de lamaie dupa gust, putina ceapa sau putina parte verde a prazului taiata marunt, sare si piper.Ung painea cu pasta si adaug deasupra ce mai am prin casa. Mai sus: cu piet de pui.

A doua optiune care ma face la fel de fericita sunt tartinele cu crema de branza si somon afumat. Cand eram in Romania aveam la dispozitie o branza de vaca excelenta din care imi pregateam singura crema de branza, dar aici nu am gasit(inca) o astfel de branza, astfel incat apelez la cea cumparata.

Niciun comentariu: