luni, 3 ianuarie 2011

Prima zi din an: sa facem cunostinta cu Barcelona




Ne-am intalnit deja, dar era cazul sa aflam mai multe detalii despre acest oras care are cam 5 milioane de locuitori, este al doilea din Spania, al saselea ca aglomerare urbana din Europa si e si capitala Catalaniei.

Pana sa vina autobuzul am facut o plimbare pana la plaja si am admirat marea, destul de agitata in acea dimineata, ne-am mirat de multimea de oameni care au scos cainii la plimbare, de mamele si tatii care au iesit la alergat cu tot cu caruciorul copilului, de multimea de lume care alerga sau se plimba cu bicicleta. Fiind zi de sarbatoare si sfarsit de saptamana, toate magazinele si restaurantele erau inchise in zona, cu mici exceptii.

Calatoria cu autobuzul a fost o incantare si probabil ca, daca voi lucra chiar in Barcelona, voi avea timp sa citesc in liniste foarte multe carti.

Multe din zonele pe care le-am vizitat deja mi-erau putin cunoscute din fotografiile trimise de Adrian. Am luat la pas La Rambla si ne-am mirat de multimea de "statui vii", de frumoasele cladiri inconjuratoare, de zecile de turisti, de multimea de cafenele si cofetarii si de preturile pe masura afisate de acestea.

Pe la 14 ne-a luat foamea, asa ca am mers la un All You Can Eat cu specific japonez-asiatic, restaurantul Daisuki, unde am descoperit ca pronuntam gresit Sangria, ca aceasta bautura nici nu se compara cu cea bauta in Romania si am am deprins noi placeri culinare. Am fost prea infometati ca sa ne gandm la fotografii mai multe, asa ca am pozat a doua carafa de bautura si feluritele preparate de carne cu sosuri diferite.

Mancand prea tarziu, dar bine, am pornit sa vedem portul vechi in care se afla statuia lui Columb si ne-am oprit la Aquarium: tunelul cu rechini este principala atractie. Nu am vazut caimanii si pinguinii, dar ne-am "tras" intr-o fotografie de 8 euro la intrare cu o gura uriasa cu dinti(autentica). Fotografia se facea la intrare si doar la iesire aflai cat costa, fotografiatul cu decorul nefiind permis decat propriului angajat al centrului. In rest se pot face fotografii in voie cu precizarea ca folosirea blitului este interzisa.

O chestie ciudata intalnita atat in magazinele de suveniruri, cat si la parterul moll-ului d'Espanya del Port Vell prin care am trecut au fost personalitatile politice, de cinema, religioase etc. stand pe vine, in pozitia specifica, cu ... la fund. In moll l-am putut admira pe Mosul cu o movila enorma in dreptul fundului din care ieseau si acadele. Ciudat mod de a sarbatori pe Mos Craciun!

La iesire am dat de noi vanzatori ambulati, care vindeau chestii care se vad bine doar noaptea, am vazut zeci de suveniruri in forma de bufnita care se vor alatura curand celor pe care le avem deja si, rupti de oboseala, am ajuns la apartament pe la vreo 10.

Concluzie: un oras foarte frumos, care se anunta cu multe comori de explorat.

Niciun comentariu: